Hangi fay hatları tehlikeli? İşte Türkiye’de beklenen büyük depremler

Hangi fay hatları tehlikeli? İşte Türkiye’de beklenen büyük depremler

İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sinan Cansız, CNN Türk canlı yayınında Türkiye'deki beklenen büyük depremler ve özellikle İstanbul depremi hakkında önemli bilgiler verdi.

Hangi fay hatları tehlikeli? Deprem olması durumunda ne büyüklükte olabilir? İşte detaylar...

Fay hatları ve tehlikeli bölgeler

Deprem uzmanı Doç. Dr. Sinan Cansız'a göre, Türkiye'de en büyük risk taşıyan fay hatları Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatlarıdır. Bu fay hatları Bingöl'den Muş'a kadar uzanmakta ve Türkiye'nin en büyük depremlerini burada yaşamaktadır. Ayrıca, Batı Anadolu'da da birbirinden bağımsız fay hatları bulunmaktadır, ancak en büyük riskler yine Kuzey ve Doğu Anadolu'da yer almaktadır.

Hangi iller daha tehlikeli?

Türkiye'nin neredeyse tüm illeri deprem riski altındadır, ancak bazı iller diğerlerine göre daha yüksek risk taşır. İzmir, bin yılda bir veya iki bin yılda bir büyük depremler yaşayan bir bölgedir. Benzer şekilde İstanbul da büyük risk altındadır, özellikle sahil kesimlerinde yer alan yapılar için tehlike daha büyüktür.

İstanbul depremi ve risksiz bölgeler

İstanbul, özellikle Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde yer aldığından büyük risk altındadır. İstanbul'da yaşayanların dikkat etmesi gereken önemli konulardan biri, yapıların yaşına ve dayanıklılığına bakmaktır. Şehirde bulunan 1.2 milyon riskli konut, yaklaşık 5 milyon insanı etkileyebilecek potansiyele sahiptir.

İstanbul'un fay hatları ve beklenen deprem büyüklüğü

İstanbul'da beklenen depremin büyüklüğüne dair yapılan tahminlere göre, iki farklı fay hattının aynı anda kırılması durumunda 7.6 büyüklüğünde bir deprem yaşanabilir. Bu nedenle, İstanbul'da yaşayanların deprem hazırlıkları konusunda bilinçli olmaları önemlidir.

Türkiye'nin her ilinin deprem riski altında olduğu unutulmamalıdır. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanların deprem hazırlıkları konusunda bilinçlenmesi ve gerekli önlemleri alması gerekmektedir. Doç. Dr. Sinan Cansız'ın uyarıları, deprem riskinin ciddiyetini vurgulamaktadır.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.