Öğretmen atamalarında sistem değişiyor! KPSS ve mülakat kalkıyor

Öğretmen atamalarında sistem değişiyor! KPSS ve mülakat kalkıyor

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen atamalarında köklü bir değişikliğe gidiyor. 1 Eylül itibarıyla yürürlüğe girecek yeni sistemle birlikte KPSS şartı ve sözlü mülakat uygulaması sona eriyor. Bunun yerine öğretmen adayları, kurulacak Milli Eğitim Akademileri'nde beceri odaklı, uygulamalı bir eğitim sürecinden geçecek.

“Uygulama Becerileri Çok Önemli”

Yeni uygulamanın detaylarını TRT Haber’e anlatan Milli Eğitim Akademisi Başkanı Cevdet Vural, şu ifadeleri kullandı:

“Özellikle uygulama becerileri bizim için çok önemli. Yani kişinin bilgisi kadar bu bilgiyi sınıfa nasıl taşıdığı, öğrenci kitlesine nasıl aktardığı da önemli. Akademide uygulamalı beceri setini kazansın isteriz.”

Vural, öğretmen yetiştirme sürecine uzman ve başöğretmen unvanına sahip öğretmenlerin de dâhil olacağını belirtti. Ayrıca üniversitelerde görev yapan doktor öğretim üyeleri ve üst unvanlardaki akademisyenlerin de eğitim personeli olabileceğini söyledi.

Yeni Sınav Sistemi

Yeni sistemde öğretmen adayları, KPSS yerine “Akademi Giriş Sınavı” (AGS) ve “Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi”ne (ÖABT) girecek. AGS’de 80 soru için 110 dakika, ÖABT’de ise 50 soru için 90 dakika süre verilecek.

Cevdet Vural sınav içeriğiyle ilgili şu bilgileri verdi:

“80 soru AGS, 50 soru da ÖABT testinden oluşacak. Bu iki testin yüzde 50 oranında ortalaması alınarak başarı sıralaması yapılacak. Sözel ve sayısal yetenek yüzde 18,75; eğitim bilimi yüzde 30; mevzuat yüzde 10; coğrafya yüzde 10; tarih yüzde 12,5 ağırlığında olacak.”

Yabancı dil öğretmen adayları hem YDS hem AGS’ye girecek.

14 Aylık Eğitim Süreci

Adaylar, azami 14 ay sürecek eğitim programına tabi tutulacak. Eğitim sürecinin %40’ı teorik, %60’ı uygulamalı derslerden oluşacak ve bu derslerin toplamından atamaya esas başarı puanı belirlenecek.

Akademi Merkezleri Kuruluyor

Mevcut hizmet içi eğitim merkezleri, eğitim uygulama merkezlerine dönüştürüldü. İstanbul, Ankara, Erzurum, Mersin, Rize, Aksaray ve Tokat başta olmak üzere pek çok ilde akademi binaları kurulacak. Vural, bu konuda şunları söyledi:

“İllerimiz yoğun talep gösteriyor. Her il, kendi akademi merkezini kurmak istiyor. Amaca uygunluk açısından değerlendirmeler yapıyoruz. Eğitim planladığımız alanlara en uygun şartları sunan iller öncelikli olacak.”

İlk yorum yazan siz olun

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Öğretmen Atamaları Haberleri