Ali Yalçın’dan “Enflasyon” ve “Kira” Tepkisi: “Maaşlar Eridi, Memur Geçinemiyor!”

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Ankara’da basın mensuplarıyla bir araya gelerek kamu görevlilerinin yaşadığı ekonomik darboğazı rakamlarla gözler önüne serdi.

Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle eğitim ve çalışma hayatı muhabirleriyle bir buluşma gerçekleştiren Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, gündeme dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kamu personel sistemindeki yapısal sorunlardan toplu sözleşme sürecine kadar pek çok konuya değinen Yalçın, memur ve emeklinin alım gücünün kritik seviyelere gerilediğini belirtti.

“24 Ayın 15 Ayında Enflasyona Yenildik”

Son iki yıllık ekonomik tabloyu değerlendiren Yalçın, zamların enflasyonun gerisinde kaldığını ifade ederek şu ifadeleri kullandı:

“Geçen 24 aylık sürecin tam 15 ayında kamu görevlileri ve emeklilerimiz enflasyona yenik düştü. Yapılan artışlar ise maalesef maaşlara gecikmeli yansıyor. Devlet kendi alacaklarını ‘Yeniden Değerleme Oranı’ ile güvence altına alırken, memura vereceği zam oranını bu gerçeklerin uzağında tutuyor.”

Vergi Dilimi ve Enflasyon Kıskacı

Yalçın, memur gelirlerinin sadece fiyat artışlarıyla değil, aynı zamanda gelir vergisi sistemiyle de eritildiğini savundu. Açıklanan yüzde 30,89’luk yıllık enflasyona karşın memura yapılan yüzde 18,60’lık zammı eleştiren Yalçın, “Gelir vergisi matrahları nedeniyle maaş artışları daha cebe girmeden geri alınıyor. Devlet alacaklarında yüzde 25,49’luk yeniden değerleme oranını esas alırken, vereceklerini belirsizliğe terk ediyor,” dedi.

Büyükşehirlerde “Kira” Krizi: Maaşın %60’ı Ev Sahibine

Özellikle büyükşehirlerde ve sahil kentlerinde görev yapan memurların barınma sorununun “katlanılamaz” boyuta ulaştığına dikkat çeken Genel Başkan, kira artış oranlarının yüzde 34,88’e ulaştığını hatırlattı. Yalçın, memurların yaşamsal mücadelesini şu sözlerle özetledi:

“Bugün bir memur, maaşının neredeyse yüzde 60’ını sadece kiraya ayırmak zorunda kalıyor. Bu tablo içinde bir kamu görevlisinin tasarruf yapması veya mal sahibi olması artık hayalden öteye geçemiyor.”

Çözüm Bekleyen Yapısal Sorunlar

Toplantının sonunda kamu personel sistemindeki aksaklıklara da değinen Ali Yalçın, toplu sözleşme hükümlerinin tam uygulanması ve enflasyon kaynaklı kayıpların gerçekçi bir şekilde telafi edilmesi çağrısında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MEB PERSONEL
WHATSAPP HABER HATTI

MEB personeline dair en güncel,
hızlı ve özel haberler

  • ⏱️ Gecikmeden
  • 📌 Güvenilir kaynaktan

➜ Gelişmelerden anında haberdar olun

➜ Özel haberleri ilk siz öğrenin

🔔 Takip etmek için:
MEB PERSONEL WhatsApp Kanalı
Başa dön tuşu