4+4+3 Sistemi Öğretmenlerin Norm Durumunu Nasıl Etkileyecek?

4+4+3 Sistemi Öğretmenlerin Norm Durumunu Nasıl Etkileyecek?
4+4+3 Sistemi Öğretmenlerin Norm Durumunu Nasıl Etkileyecek?

mebpersonel.com/Özel Haber 4+4+4 zorunlu eğitim sisteminde değişiklik yapılması eğitim gündeminde tartışmalara konu oldu. Üç eğitim derneği sisteminin 4+4+3 şeklinde uygulanması yönünde tavsiyede bulundu. Zorunlu eğitimde değişiklik yapılması hangi branşların normlarını etkileyecek merak ediliyor...

1997 yılında uygulamaya konulan 8 yıllık zorunlu eğitim süresi 2012-2013 yılları arasında 4+4+4 sistemiyle birlikte 12 yıla çıkarıldı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin katıldığı bir programda zorunlu eğitim süresinin uzun olduğunu, bu konunun yakın zamanda tartışmaya açılacağına dikkat çekerek zorunlu eğitim süresinde kısalma yapılabileceğinin ilk sinyalini verdi.

4+4+4 Sisteminde Öğretmenlerin Norm Durumu

Öğretmen normu bir okulda bulunması gereken öğretmen sayısını ifade etmektedir. Zorunlu eğitimin herhangi bir kademesinde değişiklik yapılması o branşlardaki öğretmenlerin normunu ciddi anlamda etkilenmektedir.

Zorunlu eğitim 2012-2013 yılları arasında 4+4+4 sistemiyle birlikte 12 yıla çıkarıldı. İlkokul süresinin 5 yıldan 4 yıla düşürülmesi sürecinde mevcut sınıf öğretmenlerinin %20'si norm fazlası durumuna düştü. Yapılan değişiklikten en fazla etkilenen branş sınıf öğretmenliği olmuştu. Ortaokulun bir yıl artması durumu ise branş öğretmenlerinin norm ihtiyacını artırmıştı.

4+4+3 Sisteminde Öğretmenlerin Norm Durumu

4+4+3 sistemi ise lise branşlarında bir yıllık azalma yapılması yapılması durumudur. 4 yıllık lise eğitiminin 3 yıla düşürülmesi durumunda lise kademesindeki branş öğretmenlerinin normlarında ciddi anlamda değişiklik olacağı ön görülmektedir. Sonuç olarak lise branşlarında norm kadro fazlası öğretmen sayısı artacak ve bu branşların atamalarında zorluk yaşanacaktır.

Lise Branşları: Matematik, Kimya, Fizik, Biyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Felsefe, Tarih, Coğrafya, Mesleki ve Teknik öğretmen branşları.

Sistemde Değişiklik Nasıl Yapılmalı?

Sistemde herhangi bir değişiklik yapılabilmesi için uzun vadeli bir planlama yapılması gerekmektedir. Yeni sistemin ön hazırlık çalışmaları yapılmalı müfredat ve öğretmenlerin durumu göz önünde bulundurularak toplumun değişen ihtiyaçlarına cevap verilmek kaydıyla sistemde değişiklik yapılmalıdır.

Kaynak:Özel Haber

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

4 Yorum