Atanamayan Öğretmen, Norm Fazlası ve Emeklilik Bekleyen Öğretmenler İçin Yeni Formül

Atanamayan Öğretmen, Norm Fazlası ve Emeklilik Bekleyen Öğretmenler İçin Yeni Formül

MEB’de Üç Soruna Tek Çözüm Önerisi: Teşvikli Emeklilik Modeli Gündeme Gelebilir

Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) uzun yıllardır çözüm aradığı bazı temel sorunlar bulunuyor. Bunların başında atanamayan öğretmenler, norm fazlası öğretmenler ve emeklilik hakkı geldiği halde görevine devam eden öğretmenler geliyor.

Eğitim camiasında sıkça dile getirilen bu üç başlık için mebpersonel tarafından dikkat çeken bir öneri gündeme getirildi. Öneriye göre uygulanabilecek teşvikli emeklilik sistemi, hem öğretmenleri hem de kamu yönetimini memnun edebilecek bir model olarak değerlendiriliyor.

Yüz Binlerce Öğretmen Atama Bekliyor

Türkiye’de öğretmen adayları uzun süredir atanmayı bekliyor. Eğitim fakültelerinden mezun olan yüz binlerce öğretmen, her yıl yapılacak öğretmen atamalarını umutla takip ediyor.

Diğer tarafta ise farklı nedenlerle norm fazlası durumuna düşen on binlerce öğretmen bulunuyor. Bu öğretmenlerin bir kısmı fiilen ders veremediği için farklı görevlendirmelerle görev yapıyor.

Öte yandan açık kaynaklardan elde edilen bilgilere göre yaklaşık 123 bin öğretmenin emeklilik hakkı bulunmasına rağmen görevine devam ettiği ifade ediliyor.

Mebpersonel’den Teşvikli Emeklilik Önerisi

Mebpersonel tarafından dile getirilen öneriye göre çözüm için teşvikli emeklilik sistemi uygulanabilir.

Bu modelde emeklilik hakkı bulunan öğretmenlere bir defaya mahsus olmak üzere teşvik verilmesi öneriliyor. Buna göre öğretmenlerin hak ettiği emeklilik ikramiyesinin yüzde 50 veya yüzde 100 artırılması gibi bir teşvik mekanizması oluşturulabilir.

Bu uygulamanın hayata geçirilmesi halinde emeklilik hakkı bulunan öğretmenlerin önemli bir kısmının emekli olabileceği ve böylece kadrolarda ciddi bir boşluk oluşabileceği değerlendiriliyor.

Boşalan Kadrolara İki Kaynaktan Atama

Teşvikli emeklilik sonrası oluşacak kadroların ise iki şekilde değerlendirilebileceği ifade ediliyor:

  • Öncelikle norm fazlası öğretmenler bu kadrolara kaydırılabilir

  • Ardından oluşacak yeni ihtiyaçlar için atama bekleyen öğretmenler göreve başlatılabilir

Bu sayede hem mevcut insan kaynağı daha verimli kullanılacak hem de yeni öğretmen atamalarının önü açılmış olacak.

Maliye Açısından Nasıl Bir Avantaj Sağlar?

İlk bakışta teşvikli emeklilik uygulamasının kamuya ek maliyet getireceği düşünülebilir. Ancak öneriye göre bu durum farklı bir avantaj da sağlayabilir.

Norm fazlası durumunda olup fiilen ders yükü bulunmayan öğretmenlerin aktif olarak sınıflarda görev almasıyla birlikte insan kaynağı daha verimli kullanılabilecek. Bu durumun uzun vadede kamu kaynaklarının daha etkin kullanılmasına katkı sağlayabileceği değerlendiriliyor.

Eğitim Camiasında Tartışma Başlatabilir

Uzmanlara göre böyle bir modelin uygulanması halinde:

  • Emeklilik hakkı bulunan öğretmenler teşvikten yararlanabilir

  • Norm fazlası öğretmenler aktif görev alanına dönebilir

  • Atama bekleyen öğretmenler için yeni kadrolar açılabilir

Dolayısıyla önerilen sistemin eğitim camiasındaki üç önemli soruna aynı anda çözüm üretme potansiyeli taşıdığı ifade ediliyor.

Önümüzdeki süreçte bu tür önerilerin eğitim politikaları tartışmalarında daha fazla gündeme gelmesi bekleniyor. Özellikle öğretmen istihdamı konusunda atılacak yeni adımlar, hem eğitim çalışanları hem de öğretmen adayları tarafından yakından takip ediliyor.

Kaynak:MEBPERSONEL Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.