Mahkemeden Emsal Karar: Sözleşmeli Öğretmene 2 Yıla 1 Kademe Hakkı!
Mahkemeden Emsal Karar: Sözleşmeli Öğretmene 2 Yıla 1 Kademe Hakkı!
Kalkınmada 1. derecede öncelikli iller arasında yer alan Şırnak’ta sözleşmeli öğretmen olarak görev yapan sendikamız üyesinin, bu süreçte geçen sürelerinin zorunlu hizmet kademe hakkından sayılması için yaptığı başvuru idarece reddedilmişti. Türk Eğitim-Sen olarak üyemiz adına açtığımız davanın ilk derece mahkemesince reddedilmesi üzerine, pes etmeyerek konuyu istinaf kanun yoluna taşıdık.
Hukuk mücadelemiz neticesinde, İzmir Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi (Esas No: 2025/3489, Karar No: 2026/1434) 21.05.2026 tarihli kararıyla ezberleri bozan ve tüm sözleşmeli öğretmenleri yakından ilgilendiren emsal bir karara imza attı.
"Sözleşmeli ve Kadrolu Dönem Bir Bütündür"
Mahkeme, kararın gerekçesinde 652 sayılı KHK'nın ilgili maddelerine atıfta bulunarak, sözleşmeli olarak göreve başlayan ve daha sonra kadroya geçen öğretmenlerin çalışma dönemlerinin "bütünsel olarak değerlendirilmesi gerektiğinin" altını çizdi.
Kararda şu ifadelere yer verildi:
“...657 sayılı Kanun’un 64. maddesinin 3. fıkrası gereğince, Şırnak ilinde fiilen çalışmak suretiyle geçirilen her iki yıl için bir kademe ilerlemesi verilmesi müessesesinin davacıya uygulanması gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu itibarla, davacının başvurusunun reddine dair dava konusu işlemde hukuka uygunluk, davanın reddine hükmeden İdare Mahkemesi kararında ise hukuki isabet görülmemiştir.”
İstinaf Başvurumuz Kabul Edildi, Mağduriyet Giderildi
Bu tarihi kararla birlikte İzmir Bölge İdare Mahkemesi, yerel mahkemenin ret kararını kaldırarak dava konusu ret işleminin iptaline hükmetti.
Türk Eğitim-Sen olarak, üyelerimizin alın teri olan ve kanunen tanınan haklarının idari engellere takılmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Sözleşmeli öğretmenlik sürecinde çekilen zorlukların ve yapılan görevlerin yok sayılmasına karşı kazandığımız bu kutlu hukuk zaferini tüm eğitim camiasına saygıyla duyururuz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.