O Branş Öğretmenlerine Artırımlı Ek Ders Ücreti Hak Edişi Onaylandı
O Branş Öğretmenlerine Artırımlı Ek Ders Ücreti Hak Edişi Onaylandı
Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası (Eğitim Gücü Sen), lisansüstü eğitimini tamamlayan rehber öğretmenlerin ek ders ücretlerinin artırımlı ödenmesine ilişkin açtığı davada önemli bir yargı başarısı elde etti. Danıştay 12. Dairesi, rehber öğretmenlerden artırımlı ek ders ücreti için "fiilen derse girme" şartının aranamayacağına hükmeden yerel mahkeme kararını oy birliğiyle onadı.
Süreç Nasıl Gelişti?
Diyarbakır’da görev yapan ve yüksek lisans mezunu olan bir rehber öğretmen, toplu sözleşme hükümleri çerçevesinde ek ders ücretlerinin %7 artırımlı ödenmesi talebiyle idareye başvurdu. Başvurunun reddedilmesi üzerine Eğitim Gücü Sen, konuyu yargıya taşıdı.
Davayı inceleyen Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi, rehber öğretmenlerin görev tanımları gereği fiilen ders okutma yükümlülüklerinin bulunmadığına dikkat çekti. Mahkeme, rehberlik görevinin eksiksiz yerine getirilmesini yeterli bularak yüksek lisans veya doktora yapmış rehber öğretmenlerin de herhangi bir ayrım gözetilmeksizin artırımlı ek ders ücretinden yararlanması gerektiği sonucuna vardı.
Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay Kararı Onadı
İlk derece mahkemesinin bu kararı, davalı idarenin itirazı üzerine Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi 6. İdari Dava Dairesi tarafından hukuka uygun bulundu. İdarenin temyiz başvurusu üzerine dosya Danıştay 12. Dairesine taşındı.
Danıştay 12. Dairesi, 13/05/2026 tarihli, 2026/1417 Esas ve 2026/2718 Karar sayılı ilamıyla temyiz istemini reddetti. Kararda, Bölge İdare Mahkemesi hükmünün usul ve hukuka uygun olduğu belirtilerek kararın oy birliğiyle ve kesin olarak onandığı kaydedildi.
Geriye Dönük Ödemeler Yasal Faizle Yapılacak
Yargı sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, ilgili rehber öğretmenin mağduriyetine neden olan idari işlem iptal edildi. Karar doğrultusunda, öğretmenin mahrum kaldığı %7 artırımlı ek ders ücreti farklarının belirlenen dönemler itibarıyla yasal faiziyle birlikte ödenmesine hükmedildi.
Kararın, benzer hukuki uyuşmazlıklar yaşayan lisansüstü eğitimli tüm rehber öğretmenler için emsal teşkil ettiği ifade edilirken, Eğitim Gücü Sen yetkilileri eğitim çalışanlarının mali ve özlük haklarını korumaya yönelik hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini bildirdi.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.