Öğretmenler ve İdareciler Dikkat! O Yönetmeliğe Uyulmadan Yapılan Geziler İçin Soruşturma Açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan sosyal etkinlikler yönetmeliğinde belirtilen kurallara uymadan gezi düzenleyen okul yönetimlerine ve öğretmenlere soruşturma açılacak.
Yaz mevsiminin ve sene sonunun gelmesiyle birlikte okullarda gezi, piknik ve sosyal faaliyet dönemi resmen başladı. Öğrencilerin motivasyonunu artırmak ve eğlenceli vakit geçirmelerini sağlamak amacıyla okul yönetimleri ile tur şirketleri ardı ardına organizasyonlar planlıyor. Ancak mevzuata uygun yapılmayan, "Ben yaptım oldu" mantığıyla düzenlenen plansız etkinlikler, öğretmenlerin ve idarecilerin başını çok ciddi derecede ağrıtabilir.
Milli Eğitim Bakanlığı, gerekli yasal izinler alınmadan, sadece veli rızasına dayanarak yapılan okul dışı faaliyetlere karşı uyardı. Kural ihlali tespit edilen durumlarda soruşturma açılacak ve sorumlular ağır cezalarla karşı karşıya kalacak.
Sadece Veli İzin Belgesi Yetmiyor: Resmi Onay Şart!
Okullarda sıkça yapılan en büyük hatalardan biri, velilerden alınan izin belgelerinin gezi düzenlemek için yeterli görülmesidir. Oysa MEB Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği bu konuda oldukça katı kurallar koymaktadır.
İl Dışı Geziler: İl sınırları dışına yapılacak her türlü gezi ve piknik organizasyonu için gezi formlarının, sözleşmelerin ve gerekli evrakların eksiksiz hazırlanarak İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinden resmi onay alınması zorunludur.
İlçe İçi Geziler: İlçe sınırları içindeki faaliyetlerde doğrudan mülki amir onayı aranmasa bile, tüm yasal evrakların okulda hazır bulundurulması ve resmi kanallar vasıtasıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bilgilendirme yapılması şarttır.
Herhangi bir resmi izin mekanizması işletilmeden, doğrudan tur şirketleriyle anlaşılarak el altından düzenlenen il dışı geziler tamamen usulsüz kabul edilmektedir.
Kademe İlerlemesinin Durdurulmasına Kadar Ağır Cezalar Kapıda
Geziler esnasında yaşanabilecek olası kaza, yaralanma veya olumsuz durumlarda bakanlık müfettişlerinin bakacağı ilk yer "resmi izin belgeleri" olmaktadır.
İzinsiz veya usulsüz gezi düzenlediği tespit edilen, gerekli güvenlik önlemlerini almayan okul idarecileri ve görevli öğretmenler hakkında derhal idari soruşturma açılmaktadır. Yapılan incelemelerde mevzuat ihlalinin boyutuna göre, ilgili personele kademe ilerlemesinin durdurulmasına kadar varan çok ağır disiplin cezaları verilebilmektedir.
Yönetmeliğe Göre Kusursuz Bir Okul Gezisi Nasıl Planlanmalı?
MEB Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği uyarınca, okul dışı etkinliklerde yasal sorumluluk altında kalmamak için şu kurallara harfiyen uyulmalıdır:
1. Kontenjan ve Refakatçi Kuralı
Her gezi kafilesinde mutlaka 1 kafile başkanı bulunmalıdır.
Genel kurallara göre 40 öğrenciye kadar en az 1, en fazla 2 öğretmen görevlendirilmelidir.
Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için her 10 öğrenciye en az 2 öğretmen; okul öncesinde ise her grup için en az 1 öğretmen zorunludur.
Okul öncesi çocukların il dışı ve yurt dışı gezilerine velisiyle birlikte katılması zorunludur.
2. Zamanlama ve Ders Devamlılığı
Öğretim programı kapsamındaki eğitsel gezilerin ders saatlerinde yapılması; eğlence, piknik ve kültürel amaçlı diğer gezilerin ise dersleri aksatmamak adına hafta sonu veya resmi tatillerde yapılmasına özen gösterilmelidir. Hafta içi yapılan ve süreyi aşan gezilerde, yapılamayan dersler daha sonra yoğunlaştırılmış programla tamamlanmalıdır.
3. Taşımacılık, Sigorta ve Sözleşme Esasları
Gezide kullanılacak tüm kara, hava, deniz veya demiryolu araçlarının karayolu taşımacılık mevzuatına tamamen uygun olması gerekir.
Öğrencilerin kaza sigorta işlemleri eksiksiz yapılmalı ve taşımacı firma ile Okul Gezileri Çerçeve Sözleşmesi (EK-6) imzalanmalıdır. Kamu araçları kullanıldığında bazı evrak muafiyetleri olsa da yolcu güvenliği ve sigorta şartı baki kalmaktadır.
Gezi öncesinde her öğrenci için Veli İzin Belgesi (EK-5) toplanarak gezi dosyasına eklenmelidir.
Sosyal etkinlikler yönetmeliğine ve ek belgelerine ulaşmak için tıklayınız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.