Önlük Giymeme Eylem Kararı Alan Sendikaların Listesi Güncellendi
MEB’in yeni genelgesindeki önlük ve kılık-kıyafet düzenlemesine eğitim sendikalarından tepki yağdı. Sendikalar; eylem, boykot ve iptal davası kararlarıyla tek tip kıyafet dayatmasını reddetti.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2026-2027 eğitim-öğretim yılı için yayımladığı genelgede yer alan kılık-kiyafet ve "önlük giyme" düzenlemelerine eğitim sendikalarından sert tepki geldi. Sendikalar, düzenlemenin hukuki dayanaktan yoksun olduğunu ve normlar hiyerarşisine aykırı düştüğünü savunarak eylem, boykot ve iptal davası kararlarını peş peşe açıkladı.
Sendikaların Aldığı Kararlar ve Tepkileri
Eğitim Gücü Sen: Zorunluluğun yönetmelik yerine genelgeyle getirilemeyeceğini vurgulayarak, 2026-2027 eğitim-öğretim yılı boyunca üyelerinin isteğe bağlı olarak önlük giymemelerine yönelik resmî eylem kararı aldı.
Hürriyetçi Eğitim Sen: MEB’e bağlı kurum ve okullarda önlük dayatmasına karşı çıkarak, yıl boyunca "serbest kılık kıyafet" ile görev yapma kararı açıklandı.
Eğitim-İş: Hukuki dayanağı bulunmayan önlük zorunluluğu ve takvimsiz resen atama maddelerinin iptali amacıyla MEB'e çağrıda bulundu ve resmî dava açacağını duyurdu.
Eğitim Sen: Bakanlığın "önlük takibi" ve "merkezi denetim" odaklı bu yaklaşımını tamamen reddettiğini belirtti.
Anadolu Eğitim Sen (AES): Yürürlükte olan "Serbest Kıyafet Eylem Kararı" kapsamında önlük zorunluluğunun da yer aldığını ve üyelerinin bu doğrultuda hareket edebileceğini ifade etti.
Türk Eğitim-Sen: Geçmiş yıllarda alınan ve hâlâ hukuken geçerli olan "Süresiz Serbest Kıyafetle Derse Girme" eylem kararının uygulanacağını bildirdi.
Eğitim Söz-Sen: MEB'in 2026/70 Genelgesindeki tüm dayatmalara karşı çıkıldığını ve daha önceki beyaz önlük eylem kararının sürdürüleceğini açıkladı.
Mil Maarif-Sen: Eğitim çalışanlarının kılık kıyafetine yönelik kısıtlama ve yasaklara karşı eylemliliğin kararlılıkla devam edeceğini duyurdu.
TÖBSEN: Önlük zorunluluğunu ve tek tip kıyafet anlayışını reddederek; öğretmenlerin 2026-2027 dönemi boyunca derslere serbest kılık kıyafetle girmeleri yönünde karar aldı.


Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.