Veliler Randevu Sistemini Hiçe Sayıyor
MEB’in randevulu veli sistemine rağmen bazı okullarda güvenlik tedbirleri hiçe sayılıyor. Kuralları uygulayan öğretmenler idari baskı görürken, eğitimciler Bakanlığı acil denetime çağırıyor.
Millî Eğitim Bakanlığı’nın okullarda güvenliği sağlamak ve eğitim akışını korumak amacıyla hayata geçirdiği "randevulu veli ziyareti" uygulaması, bazı eğitim kurumlarında idari engellere takılıyor. Bahçe ve koridorlardaki denetimsiz veli hareketliliğini sonlandırmak için yayımlanan talimatlar, okul yönetimlerinin inisiyatifiyle işlevsiz hale getiriliyor.
Mevzuat Var, Uygulama Yok
Okul binalarında yaşanan huzursuzlukların ardından yürürlüğe konulan düzenleme; randevusu bulunmayan velilerin ders saatlerinde okul alanlarına girişini kesin bir dille sınırlandırıyordu. Ancak saha gözlemleri, söz konusu kuralın delinmesi için çeşitli gerekçelerin öne sürüldüğünü gösteriyor. Öğle arası izinleri, evrak teslimi veya sağlık raporu iletimi gibi durumlar mazeret gösterilerek kapıdaki kontrol noktaları aşılıyor; veliler ders saatlerinde koridorlarda bulunmaya devam ediyor.
Kuralları Hatırlatan Personele İdari Baskı
Sürecin en dikkat çekici yönü ise mevzuatı uygulamak isteyen eğitim çalışanlarının karşılaştığı tutum. Güvenlik protokollerini işletmeye çalışan öğretmenler ile müdür yardımcıları, veli memnuniyetini önceliklendiren bazı okul müdürlerinin direnciyle karşılaşıyor. Şikâyet ve tepki alma kaygısıyla hareket eden idarecilerin, kuralları hatırlatan personeli hedef aldığı ve güvenlik önlemlerini gevşetmek adına baskı uyguladığı belirtiliyor.
Müfettiş Denetimi Çağrısı
Eğitim ortamının güvenliğini bireysel yönetici kararlarına bırakan bu tablo, okullardaki disiplin ve huzur ortamını doğrudan riske atıyor. Eğitim çevreleri, mevzuatın uygulanmasında yaşanan zafiyetin önüne geçilmesi için İl ve İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerinin sürece doğrudan müdahale etmesi gerektiğini vurguluyor. Güvenlik tedbirlerinin kâğıt üstünde kalmaması adına okullarda kapsamlı denetimlerin başlatılması bekleniyor.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.