YKS'de Öğrencilerin En Başarısız Olduğu Alan Açıklandı
ÖSYM verilerini analiz eden TEDMEM raporu, YKS'de vahim tabloyu ortaya koydu: Her 5 adaydan biri TYT Fen testinde en fazla 1 doğru yapabildi. Fen okuryazarlığı alarm veriyor.
2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları üzerinde yapılan kapsamlı analizler, lise mezunlarının temel fen bilgisi ve bilimsel akıl yürütme becerilerinde kaygı verici bir tabloyu ortaya koydu. Türk Eğitim Derneği bünyesindeki TEDMEM'in ÖSYM verilerinden derlediği rapora göre; adayların en çok zorlandığı ve en düşük başarıyı gösterdiği alan TYT Fen Bilimleri testi oldu.
Her 5 Adaydan Biri "Sıfır" Çekti veya Yalnızca 1 Doğru Yapabildi
Temel Yeterlilik Testi'ndeki (TYT) 20 soruluk Fen Bilimleri testinde adayların gösterdiği performans, fen okuryazarlığındaki derinleşen eksikliği gözler önüne seriyor:
Sıfır Çekenlerin Oranı Tırmanışta: Adayların yaklaşık yüzde 12'si testte hiçbir soruyu doğru yanıtlayamadı. Bu oran bir önceki yıl yüzde 9 seviyesindeydi.
428 Binde Kalındı: Hiç doğrusu olmayanlar ile en fazla 1 doğru yapabilenlerin oranı yüzde 19’a (428 bin 417 aday) ulaştı.
Ortalamalar Geriledi: Tüm testler arasında sıfır çekme oranı en yüksek alan olan Fen Bilimleri'nde, ortalama doğru sayısı da 2025'teki 4,12 seviyesinden 2026'da 3,9'a düştü.
Başarı Oranı Sadece Yüzde 19,5
Sınavdaki testlerin genel başarı oranları kıyaslandığında da belirgin bir uçurum dikkat çekiyor. Türkçe testinde yüzde 50,3, Sosyal Bilimler testinde ise yüzde 50 olarak ölçülen başarı oranı; TYT Fen Bilimleri’nde yüzde 19,5 ile dip yaptı.
| Test Adı | Başarı Oranı |
| Türkçe | %50,3 |
| Sosyal Bilimler | %50,0 |
| Fen Bilimleri | %19,5 |
Düşüş Sadece Fen ile Sınırlı Değil
TEDMEM raporu, sayısal alandaki bu gerilemenin diğer testlere de yansıdığını gösteriyor. TYT Temel Matematik testinde adayların yüzde 9'u hiçbir soruyu doğru yanıtlayamazken; Alan Yeterlilik Testi (AYT) Matematik'te hiç doğrusu olmayanların oranı bir yılda yüzde 6'dan yüzde 9'a yükseldi. AYT Fen Bilimleri'nde ise sıfır çeken aday oranı yüzde 8 olarak gerçekleşti.
Eğitim Sistemine "Fen Okuryazarlığı" Uyarısı
Raporda, TYT’nin yalnızca sayısal puan türüyle tercih yapacakları değil, liseyi bitiren tüm adayları kapsadığına dikkat çekildi. En az lise mezuniyeti seviyesindeki gençlerin günlük yaşamda bilimsel bilgiyi yorumlama, kanıta dayalı akıl yürütme ve mantık yürütme gibi temel yeteneklerde yetersiz kaldığı vurgulanarak; fen ve matematik öğretim müfredatının acilen niteliksel olarak güçlendirilmesi gerektiği ifade edildi.


Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.