Ehliyet Alma Sistemi Sil Baştan Değişiyor, İşte Yeni Sınav Sistemi

Ehliyet Alma Sistemi Sil Baştan Değişiyor, İşte Yeni Sınav Sistemi

MEB, ehliyet sınavlarında ezberci dönemi bitiriyor. Sınav süresi 1 saate, direksiyon eğitimi 24 saate çıkarılırken; adaylar serbest güzergahta, akan trafikte ve gerçek araçlar arasında test edilecek.

​Milli Eğitim Bakanlığı, ehliyet alma sürecinde ezberci yöntemi sona erdirecek kapsamlı bir reform paketini devreye sokuyor. Yıllardır uygulanan sabit parkur sistemi yerini "serbest güzergah" modeline bırakırken, sınav süreleri ve direksiyon eğitimi saatleri de artırılıyor.

​Yeni yönetmelikle birlikte adaylar artık önceden belirlenmiş tek bir rotada değil, akan trafikte gerçek sürüş deneyimiyle değerlendirilecek.
​Yeni Sistemde Öne Çıkan Değişiklikler

​Serbest Güzergah Dönemi: Adaylar sabit rotalar yerine il ve ilçe merkezlerindeki normal akan trafikte, çevre yollarında ve hatta alışveriş merkezlerinin otoparklarında sürüş yapacak.

Gerçek Araçlarla Park: İki duba arasına yapılan geleneksel park uygulaması sona eriyor. Sınavda adayların gerçek araçların arasına park etmesi gerekecek.

​Hız ve Çevre Yolu Deneyimi: Eğitim ve sınavlarda adayların çevre yoluna çıkarak belirli azami süratlere ulaşması şart koşulacak.
​Sınav Süresi Uzuyor: Daha önce 35 dakika süren direksiyon sınavı, yeni dönemde yaklaşık 1 saate çıkarılacak.

​Eğitim Saatleri Artıyor: Adayların genişleyen sınav güzergahına uyum sağlaması amacıyla 14-16 saat olan zorunlu direksiyon eğitimi 24 saate yükseltilecek.

​Sektör temsilcileri ve sürücü kursu yetkilileri, yeni düzenlemenin ezberciliği bitirerek trafiğe çok daha donanımlı ve özgüvenli sürücüler kazandıracağını belirtiyor. Sınav sistemindeki bu kademeli geçişle birlikte Türkiye'deki sürücü eğitim kalitesinin önemli ölçüde yükselmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.