Süt maliyeti hesaplamasında karışıklık oldu! Çiğ sütün fiyatı ne kadar?

Süt maliyeti hesaplamasında karışıklık oldu! Çiğ sütün fiyatı ne kadar?

Çiğ sütün üretim maliyeti hesaplaması yapıldı. Satış fiyatında yüzde 20 kar edilmesi beklenirken bakın ne oldu… Çiğ sütün litre başı fiyatı ne oldu? İşte detaylar…

TÜSEDAD çiğ süt üretim maliyetini belirlerken litre başına 16,76 TL tutarından açıkladı. Üretici satış fiyatının yüzde 20 kar edilerek hesaplandığında 20 TL olması gerektiğini savunurken, USK ise yaptığı hesaplama ile 12,31 TL maliyetinin olduğunu ve çiğ süt için litre başına referans fiyatı 14,65 TL olarak çıktığını belirtti.

TÜSEDAD, her ay olduğu yapıldığı şekilde, bu ay da piyasada oluşan üretim girdi fiyatlarını dikkate alarak Mart ayı 1 litre soğutulmuş çiğ süt üretim maliyetini hesapladı ve ardından bunu kamuoyu ile paylaştı. Güncel yem ve diğer bakımla ilgili olan tüm giderlerin ayrıca gelirlerin de dikkate alındığı hesaplama metoduna bakıldığında Mart ayı 1 litre soğutulmuş çiğ süt üretim maliyeti 16,76 TL olarak hesaplandı.

TÜSEDAD 20 TL/litre olarak belirledi!

TÜSEDAD yapmış olduğu açıklamada şu ifadeler bulunuyor; “Sektörü dengede tutacak ve hem et hem de çiğ süt üretim arzının devamlılığını sağlayacak olan 1 litre soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatının; derneğimiz tarafından her ay hesaplanan maliyet üzerine konacak ortalama yüzde 20 kar ile 20 TL/litre olarak açıklanması önerilmektedir”

Maliyet hesabı yaparken referans alınan kriterler neler?

100 baş sağmal kapasitesine sahip olan bir işletme göz önünde bulundurulduğunda maliyet komisyonu, günde ortalama 28 litre süt verdiği düşünülen sağmalların bulunduğu, işletmede doğan erkek buzağıları 4 günlük olduğunda satan ve yılda yüzde 20 reforme ineği sürüden çıkartarak ardından bunların yerine de her yıl yeni doğan tüm dişileri besleyip yetiştirdiği gebe düvelerinin de yıllık sürü yenileme ihtiyacı olan yüzde 20’sini sürüye ekleyip yine işletmede yetişmiş ihtiyaç fazlası geri kalan yüzde 10 gebe düvelerini de piyasada satan ve sağmal kapasitesini böylelikle 100 başta sabit tutan bir işletme için maliyet hesabını yapmış oldu.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.