Devletin ücretsiz dağıttığı doğalgazın maliyeti belli oldu!

Devletin ücretsiz dağıttığı doğalgazın maliyeti belli oldu!

Devletin ücretsiz olarak hanelere dağıtmış olduğu doğalgazın bütçeye maliyeti netleşti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar açıklama yaptı. İşte detaylar…

Devlet tarafından ücretsiz verilen doğalgaz desteğinin geçtiğimiz seneden bugüne kadar maliyetinin ne kadar olduğunu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar açıkladı. 24 Nisan 2023 tarihinden bugüne kadar Bakanlık bütçesinden ücretsiz doğalgaz desteği için Bakanlığın 5 milyar 195 milyon lira tutarında ödeme yaptığı açıklandı.

1 Mayıs’a kadar devam edecek!

Geçtiğimiz seneden bugüne kadar ücretsiz olarak dağıtılan doğalgazın devlet bütçesine maliyeti belli oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş'in vatandaşlar için ücretsiz dağıtılmakta olan doğalgazın miktarına ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı.

Bayraktar, Doğalgaz Tüketimine İlişkin Sistem Kullanım Bedelleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne göre konut, ibadethane ve cem evi abonelerinin 24 Nisan ile 31 Mayıs 2023 tarihleri arasında bulunan ilk defa tüketim faturalarının tamamının devlet tarafından karşılandığını belirtti. Bir sonraki faturalarında ise 25 standart metreküp kullanıma kadar doğalgaz tüketiminde oluşan maliyetin de 1 Mayıs 2024 tarihine kadar yine devlet tarafından karşılanacağını belirtti.

Ücretsiz doğalgazda yerli doğalgaz da var mı?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar kendisine yöneltilen yazılı soru önergesinde şu bilgileri açıkladı;

"Bugüne dek indirime esas 4 milyar 448 milyon 705 bin 628 metreküp doğalgaz için Bakanlığımız bütçesinden 5 milyar 195 milyon 769 bin 876 TL sistem kullanım bedeli ödemesi gerçekleştirilmiştir.”

Bununla beraber ülkemizde kullanılan konut, sanayi, elektrik santralleri ve diğer sektörlerin doğalgaz tüketiminin nereden getirildiği merak ediliyordu. Bu doğalgazın çeşitli ülkelerden ithal edilen doğalgaz ile Karadeniz Sakarya Gaz sahasından üretilen yerli doğalgazın birlikte iletim sistemine verilmesiyle karşılandığı belirtildi.

Bu çerçevede, doğalgaz iletim sisteminde hem Karadeniz Sakarya Gaz sahasından üretilen hem de çeşitli ülkelerden ithal edilen doğalgaz karışık halde kullanıldığı ifade edildi. Bu ücretsiz dağıtılan doğalgazın içerisinde bulunan yerli doğalgaz miktarı ayrıca tespite konu edilmemektedir."

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.